“Επίσης ευχόμαστε καλό κουράγιο στους οικείους του και στους συγγενείς τους και να γνωρίζουν ότι είμαστε δίπλα τους για να συμπαρασταθούμε στην αγωνία τους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που με τις γνώσεις τους και την έγκαιρη διάγνωση τους και τη διαθεσιμότητά τους μπόρεσαν να αντιμετωπίσουμε το καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο το πρόβλημα υγείας του διοικητή μας που από ότι έχω μάθει νοσηλεύεται πια στο ΠΑΓΝΗ και η κατάστασή του συνεχώς βελτιώνεται και αντιμετώπιση βελτιώνεται και πιστεύω ότι σύντομα θα εξέλθει από το νοσοκομείο και μετά να είναι καλά για να μπορέσει να αποφασίσει τι θα κάνει με την υγεία του”.
Για το ποιος θα είναι για όσο χρειαστεί να λείψει στο “πόδι” του κ. Ανδρεαδάκη, ο κ. Βασιλαράς λέει πως “σίγουρα υπάρχει αντικαταστάτης, υπάρχει ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας ο κ. Χάνι που είναι γνώστης των προβλημάτων και του Νοσοκομείου και είναι και γιατρός πρώτης γραμμής που θα μπορέσει, με τη συνεισφορά όλων που εμπλέκονται στη διοίκηση του νοσοκομείου, για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα μπορούν να υπάρχουν”.
Για το εξιτήριο της 53χρονης γυναίκας από τη Σητεία που ήταν το πρώτο κρούσμα στο Λασίθι είπε “να ευχηθούμε περαστικά στη γυναίκα και από δω και πέρα να είναι καλά, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας που σηκώνει σήμερα όλο το βάρος και την ευθύνη για την αξιόπιστη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας μπόρεσε μέχρι και τώρα να αντιμετωπίσει τις υγειονομικές ανάγκες που αφορούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και σοβαρές παθήσεις χωρίς πλημμελή παρακολούθηση. Οι συνάδελφοί μου όπως με ενημέρωσαν πιστεύουν ότι η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται μέσα στην κοινότητα και να έχει μία καλή υγεία.
Ευχόμαστε και στη συνάδελφο που υπήρξε κρούσμα κορωνοϊού, και η οποία στην οικία της και σε καλή κατάσταση, ταχεία ανάρρωση και να μπορέσει να επανέλθει στη δουλειά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αναφορικά με την ενίσχυση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ο κ. Βασιλαράς τόνισε πως “τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν είναι μεγάλα, γιατί στο ΓΝΑΝ δεν έχουν έρθει οι γιατροί αλλά όπως έχουμε επισημάνει και άλλες φορές προ της επιδημίας οι κενές οργανικές θέσεις των ειδικευμένων γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας άγγιζαν περίπου τις 6.000 ενώ των νοσηλευτών ξεπερνούν τις 25.000. Καλές είναι οι προσλήψεις αλλά δεν είναι οι αναγκαίες που θα λύσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων και του Νοσοκομείου μας. Για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων ατομικής προστασίας – μάσκες σκούφοι, κλπ, τεστ για όλους τους υγειονομικούς, αναπνευστήρες, επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας για τη βοήθεια στο σπίτι, να υπάρχει μονιμοποιήση του επικουρικού προσωπικού με αυτά όλα θα μπορέσουν να συνεισφέρουν σε μία καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου”.
Ο Διοικητής προσπάθησε μαζί με το διοικητικό διευθυντή και το ανάλογο προσωπικό να εξασφαλίσει έστω και το αναγκαίο υλικό για να διαχειριστούμε ένα σύντομο χρονικό διάστημα τις ανάγκες μας, όχι όμως ότι έχει εξασφαλιστεί ένα υλικό που θα μπορέσει μακροπρόθεσμα και μακροχρόνια να χρησιμοποιηθεί για τις οποιεσδήποτε ανάγκες προκύψουν. Πάντα είμαστε σε ετοιμότητα και ζητάμε πάλι ενίσχυση με ατομικά μέτρα προστασίας όλων των υγειονομικών όλων των νοσοκομείων και του Λασιθίου, δεν σταματάμε για να δείξει αυτό το πράγμα
“Μένουμε στο σπίτι, η καραντίνα στο σπίτι σίγουρα δεν είναι μία εύκολη διαδικασία και σίγουρα θα υπάρχουν αρκετές συναισθηματικές μεταπτώσεις, λόγω του κορωνιού που μας απομάκρυνε κλείνοντας μας στο σπίτι μας υπάρχουν αρκετές συναισθηματικές μεταπτώσεις και εκδηλώνουν τα συναισθήματα όπως το άγχος φόβος η αγωνία να περιορίσουμε το άγχος μας, αποφεύγοντας εκπομπές σχετικά με τον κορωνοϊό, δεν λέω να μην ενημερωνόμαστε, αλλά ας βγούμε και στο μπαλκόνι μας και ας εκτεθούμε στο φως του ήλιου”.
Όπως τόνισε “όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λασιθίου είναι σε ετοιμότητα, είναι σε διαθεσιμότητα, και δεν είναι μόνο στραμμένοι πάνω στην πανδημία, έχουν τα μάτια τους και το ενδιαφέρον τους για όλους τους ασθενείς οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν έχουν. Επίσης να πω ότι κάθε μέρα είμαστε εκεί για να αντιμετωπίσουμε όλες τις ανάγκες του πληθυσμού ή ασθενών ή δυνητικά ασθενών και επίσης στην έλλειψη που υπάρχει μεταξύ της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των νοσοκομείων, τα νοσοκομεία μας και οι γιατροί που είναι ευαισθητοποιημένοι από την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θέλουν να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν κάποιον συνάνθρωπό μας”.
Στο ερώτημα εάν οι ΤΟΜΥ θα μπορούσαν και αυτές να παίξουν ρόλο ο κ. Βασιλαράς απάντησε “σίγουρα θα μπορούσαν, αλλά παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην εκτεθεί κανένας σε κίνδυνο”.
Ακούστε εδώ τη συζήτηση: